София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Президентът на Чили няма да подаде оставка, въпреки протестите

Пинера призна своята отговорност за социалното недоволство

Президентът на Чили няма да подаде оставка, въпреки протестите

Пинера призна своята отговорност за социалното недоволство

7 месецаПолитика 3 Боряна Райчева


Чилийският президент Себастиан Пинера няма намерение да подава остава до края на мандата си през 2022 година. Той направи съответното изявление в интервю за BBC.

На въпрос за готовността си да напусне поста си предсрочно Пинера отвърна негативно.

"Разбира се, ще остана до края на мандата. Избран съм демократично от мнозинството от чилийците и имам задължения към тези, които ме избраха, и към всички чилийци", добави държавният глава.

В същото време Пинера призна своята отговорност за социалното недоволство, възникнало в страната, което предизвика масови антиправителствени протести. "Признавам своята отговорност, но не съм единственият [който е виновен за ситуацията]. Разбира се, бих искал да разреша всички проблеми за една секунда. Но не мога да направя това. Но можем да увеличим финансирането [в областта на] социалната политика и да подобрим неговото качество ", заяви чилийският лидер.

Държавният глава също обяви готовността си да проведе реформи, включително тези, които предполагат изменения в конституцията. "След като възстановим обществения ред, дискусията няма да приключи, но ще започне вторият му етап, по време на който ще говорим за всичко, включително за промяна на конституцията", обеща той.