София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Проф. Петко Салчев: Лекарите на първа линия получават по 1200 лв. от този месец

Според него няма лечебни заведения, които не са си получили пари за лечение на Covid пациенти
18 сЗдраве 291 Николай Парашкевов

"Двойно е увеличението на плащанията за Covid пациенти за деветмесечието през тази година спрямо миналата е със редно 179 на сто по-високо, или почти двойно, което НЗОК изплаща", съобщи пред БНР проф. Петко Салчев, управител на НЗОК.

"Освен това вчера споделих и с колегите от Болничната асоциация, във връзка с натиска върху болничната система заради големият брой заболели и заради увеличените средства за консумативите при тяхното лечение - най-вече кислород, вода и ток. А вчера на три часовата среща споделих и с колегите, че превантивното увеличаване на цената на клиничните пътеки за Covid- 19 от 1200 на 1400 лв. всъщност подпомага и лечебните заведения", допълни той.

"В края на месеца се разбрахме да обмислим как средствата, които НЗОК има за болничната и извънболничната помощ да бъдат насочени към поемане на този тежък удар, на който е подложена системата в момента", посочи проф. Салчев.

Според него няма лечебни заведения, които не са си получили пари за лечение на Covid пациенти.

"Лекарите на първа линия получават по 1200 лева от този месец, когато те са работили на пълен работен ден. До края на месеца забавянията на тези плащания ще се регулират. Ще предложа и личните лекари да изписват рецептите за безплатно лечение на Covid-19, посочи Салчев.

"Днес ще изпратя писмо до Надзорния съвет на НЗОК да вземат това решение и след утвърждаване от УС на БЛС този проблем до седмица може да бъде решен", уточни управителят на НЗОК.

Той не очаква преразходи в бюджета на НЗОК, като до момента за болнична дейност са разплатени почти един милиард и 400 милиона лева.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!