Начало Новини Предавания На живо

Пуснаха от ареста заподозрените за фалшиви ТЕЛК-ове във Варна

Решението не е окончателно, прокуратурата може да обжалва

08:51 ч. 21.02.2019 г.Правосъдие 14

Специализираният съд освободи четиримата българи, задържани заради аферата с ТЕЛК-ове във Варна. Съдът счита, че няма доказателства за организирана престъпна група. Двамата задържани братя сирийци остават под домашен арест. Според съда те не са опасни за обществото и няма да се укрият. Заради това съдът разпореди за тях мярка "домашен арест".

При спецакция бяха задържани две жени и четирима мъже. Двама от тях са родени в Сирия, но са с българско гражданство. С обвинение бяха Петко Ников, Юлиян Крумов, Райян Шахуд, Ваня Петкова, Мима Великова и Уафик Шахуд. При акцията във Варна, по време на която бяха задържани общо 45 души, разследващите откриха 1.7 млн лева в касети.

Днес стана ясно, че в касета на единия от братята е намерена валута в размер на 1.3 млн. лева., а в другия брат е намерена валута, която се равнява на над 200 000 лева.

Според адвокатите на задържаните доказателства няма. Те са констатирали, че няма нито един свидетел, който да твърди, че е дал пари на някой от тези лекари, а още по-малко от комисиите на ТЕЛК.

"Ние считаме, че има организирана престъпна група и прочита на доказателствата, който ние сме направили е наистина диаметрално различен", коментира прокурорът по делото Лидия Манолова.

Прокуратурата ще обжалва решението на 28 февруари.