София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Руслан Стефанов: Софиянци няма да останат без топло

Рано или късно дълговете на дружеството ще трябва да се платят от данъкоплатците

Руслан Стефанов: Софиянци няма да останат без топло

Рано или късно дълговете на дружеството ще трябва да се платят от данъкоплатците

6 месецаОбщество 13 Боряна Райчева


В коментар след оставката на изпълнителния директор на „Топлофикация“ - София директорът на икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията Руслан Стефанов заяви, че не смята, че е възможно да има проблеми с топлоподаването, тъй като това би могло да доведе до много сериозни политически сътресения.
По думите му обаче, ако продължава така, рано или късно ще се стигне и до драма, т.е. задълженията ще трябва да се разрешават на светло пред гражданите, или с други думи, ще трябва да се покрият чрез данъците.
Според Стефанов, причината, поради която „Топлофикация“ – София продължава да бъде губеща въпреки смяната на много директори, е небалансираната енергийна политика като цяло в страна. Специалистът е на мнение, че България е заложник на единствения си газов доставчик „Газпром“ и затова продължава да плаща едни от най-високите цени в ЕС. Това са обективните причини, поради които клиентите на столичната „Топлофикация“ не могат да изплатят тези дългове. По думите на Стефанов, се търси по-скоро оцеляване и управление на дружеството на парче.
Относно възможността за евентуален външен инвеститор, който да оздрави дружеството Руслан Стефанов е песимист.