София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 9 °C Велико Търново 9°C - ясно небе Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 3 °C Варна 3°C - мъгла Бургас 3 °C Бургас 3°C - лека мъгла

Симов, БСП: Социалистите биха подкрепили Румен Радев за втори мандат

Той ще очавка подкрепа и за кандидатурата им с вицепрезидента Илияна Йотова
7 мЕвроком 360

Преобладаващото мнение сред социалистите е, че биха Румен Радев трябва да бъде подкрепен за втори мандат – официално и максимално бързо. Това заяви дешутатът Александър Симов пред ДЕБАТИ БГ.

Поводът е вчерашната заявка на президента за втори мандат по време на отчета му на работа през последните 4 години. „За момента всеки говори от лично качество, защото предстои тромава процедура и никой на този етап, не може да се ангажира с позицията на партията“, уточнява Симов, който не е изненадан от заявката.

Това беше много силен и стойностен мандат, който не бяхме виждали до предишните 5 години. Росен Плевнелиев беше „черна дупка” в историята на българските президенствания, коментира той.

„През 2016-та Румен Радев беше практически неизвестен човек и даже и върху БСП се изсипваха обвинения, че едва ли не издигайки го, се опитва да загроби тези избори, заради неопитен човек в политиката“, припомня социалистът.

Според него пет години по-късно имаме „реален, морален лидер на нацията, който знае как да говори с гласа на недоволството на народа, да стане изразител на всичко онова, което притеснява гражданите. Така че заявката за трети мандат е повече от естествена. Още от първия миг на своето президенстване, Радев не се примири с ролята на статист. Като основно постижение на Радев, той определи „извоюването“ на независимостта на президентската институция.

„Превърна я в трибуна, през която гласът на недоволните и смазаните от паяжината на ГЕРБ можеха да видят надежда и лъч светлина, който показва нещо по-различно като път за България“, допълва Симов Той дава пример с миналата година, когато „изстъпленията на изпълнителната власт спрямо президентската, достигнаха висоти – с нахлуване с маскирани барети в президентството“.

Той добави, че ще очаква подкрепа от БСП за кандидатурата им с вицепрезидента Илияна Йотова за втори мандат. Според държавния глава социалистическата партия е укрепнала по време на тези четири години.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!