София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

Социалистите в Молдова искат оставката на правителството

Конфликтът възникна около избора на новия главен прокурор

Социалистите в Молдова искат оставката на правителството

Конфликтът възникна около избора на новия главен прокурор

7 месецаПолитика 26 Боряна Райчева


Партията на социалистите на Република Молдова (PSRM) регистрира в парламента инициатива за изразяване на вот на недоверие към правителството на Мая Санду, което за своя сметка промени процедурата за назначаване на главен прокурор. Това обяви на парламентарно заседание в петък депутатът от PSRM Василий Бол.

"Фракцията на Партията на социалистите регистрира вот на недоверие срещу правителството, което пое отговорността за законопроекта, който нарушава конституцията", заяви Бол.

Оставката на кабинета ще бъде обсъдена на следващото законодателно заседание през следващите дни. Опозиционната Демократическа партия на Молдова вече изрази готовност да подкрепи вота на недоверие.

Конфликтът възникна около избора на новия главен прокурор. Според конституцията той се назначава от президента на страната по предложение на Висшия прокурорски съвет. По-рано правителството, на своя собствена отговорност, внесе плава в закона за прокуратурата, според който премиерът лично ще предложи на Висшия прокурорски съвет избор на двама кандидати, тъй като комисията, организирана от Министерството на правосъдието, не се справи с тази задача.

Партията на социалистите на Република Молдова, която сформира парламентарно мнозинство с Партията на действието и солидарността Санду и Платформата „Достойнство и истина“, не е съгласна с действията на правителството. Според Боли процедурата за назначаване на нов главен прокурор е била предвидена в коалиционното споразумение. отбеляза той.