София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Турция конфискува най-много наркотици

Рекордни количества от забранените вещества в цяла Европа

Турция конфискува най-много наркотици

Рекордни количества от забранените вещества в цяла Европа

12 месецаКрими 5 Боряна Райчева


Турция продължава да е водещата страна в Европа при конфискуването на наркотици. Според доклад на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите през 2017-а съседката ни е задържала най-много от забранените вещества.

През 2017-а Турция е конфискувала 8,6 милиона таблетки MDMA, 6,6 тона амфетамин и 17,4 тона хероин, което е повече от всички държави членки на ЕС взети заедно.

Турция е изключително важна за трафика на наркотици между Европа и Близкия изток. В опита си да се отърве от имиджа си на транзитна страна, през 2014 година правителството стартира „План за бързи действия срещу наркотиците“. Той включва работа с наркозависимите и операции, насочени срещу контрабандата.

 

Европейските власти са иззели рекордно количество кокаин с висока честота за 2017-а, посочва още докладът. За 2017-а в страните членки са задържани 140 тона от веществото, което е двойно повече спрямо миналата година. От Европейския център предупреждава за растящото използване на синтетични наркотици и продажбата им чрез мобилни телефони и онлайн.