Гледай
на живо
Vox Populi

Китай въвежда система за сканиране на лица за потребителите на смартфони

Сканирането на лица ще бъде допълнителен метод за проверка

В неделя в Китай беше въведено ново правило, което изисква сканиране на лица при регистриране на мобилни услуги. Преди това при сключване на нов договор за комуникационни услуги от хората вече се изискваше да покажат лична карта и да се направят снимки. Сканирането на лица ще бъде допълнителен метод за проверка.

Министерството на индустрията и информационните технологии на Китай заяви, че новата мярка ще помогне за спиране на препродажбата на SIM карти и ще предпази хората от регистрация за получаване на телефонни услуги в случай на кражба на личните им данни.

Според BBC, повечето китайски интернет потребители използват онлайн пространството чрез смартфони. Много онлайн услуги и социални мрежи в Китай са обвързани с номера на мобилните телефони. Ето защо за държавата е важно да засили системата за идентификация на купувачите на мобилни услуги.

Някои смятат, че новите мерки ще помогнат за намаляване на телекомуникационните измами, докато има привърженици на теорията, че новите мерки са просто още един пример за затягане на правителствения контрол върху гражданите.