петък, 20.09.24
13.8 C
София
17 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      Цивилните се завръщат в освободения град Лиман

      Кореспонденти на BBC предават от град Лиман в Украйна каква е обстановката след като украинските войски си върнаха контрола над града, и за страха на местните жители от руските атаки.

      „Два украински изтребителя реват ниско над главите ни, докато излизаме от гъста, заснежена гора и караме в железопътния възел град Лиман, в района на Донбас в източна Украйна.

      Изминаха почти четири месеца, откакто руските войски бяха принудени да се оттеглят оттук, отблъснати на около 25 километра (около 15 мили) на изток. Но бумът на артилерийски огън, близо до фронтовите линии, все още се чува на всеки няколко минути и този град – голяма част от който е в руини – все още не е в безопасност от руските ракети.

      „Живея на седмия етаж. Ракетата удари петия етаж рано тази сутрин, около пет. Но съм добре“, казва Александър Роговиц, 73-годишен пенсиониран бизнесмен и единственият останал жител на голям жилищен блок в края на града.

      Той се навежда, за да сподели малко суха храна на осемте котки – седем от тях бездомни, изоставени от съседи – сега той се грижи за тях.

      Тази устойчивост и силен колективен дух изглежда са широко разпространени тук, сред онези, които са се вкопчили сред снега и развалините.

      В близкия двор, до гигантски бомбен кратер, 45-годишен железопътен техник на име Валери Дмитренко е зает да цепи дърва, за да затопли мазето, където той и 21 съседи са се подслонили през последните девет месеца. Лиман все още няма течаща вода или централна отоплителна система, а дневната температура се движи около нулата.

      „Какво можем да направим?“ Валери вдига рамене, галейки главата на бездомно куче, което той и съпругата му Ира наскоро осиновиха и нарекоха принцеса Даяна. Когато не е зает с брадвата си, Валери помага на съседи да поправят счупени врати и прозорци в силно повредената им кооперация.

      Ира минава забързано с кофи вода, която е изпомпала от кладенец в двора.

      „Все още намирам за стресиращо да стоя навън, на открито, за дълго“, казва Айра, 41-годишна счетоводителка, преди да се насочи надолу по тъмно стълбище и към тясното мазе на 6 Railway Street.

      Въпреки продължаващите тежки боеве в Донбас, цивилни се стичат обратно в освободените украински градове близо до фронтовата линия – въпреки съветите на местните власти. В Лиман, опустошен от руските сили миналата година, около 13 000 жители живеят несигурно в изтощителни зимни условия.“

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ