София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Теодора Генчовска: Дипломатическото говорене трябва да е подкрепено от самочувствие

Външният министър за напрежението НАТО-Русия и позицията на България
1 мПолитика 405 Ивана Иванова

Министерски съвет реши да приоритизира изцяло българската стратегия в посока деескалация на напрежението и да се използват всички възможности по дипломатичен път този конфликт да бъде решен. Нашата отбранителна стратегия ще бъде изградена на база българската армия. Тя ще бъде водеща. Това ще означава български войски, българско командване и реално българско военно лидерство. За съжаление нашата армия не е финансирана достатъчно и по правилния начин през годините. Ние приоритизираме да се фокусираме точно по тези дефицити, за да може българската армия да заеме своето място. Това коментира след заседание на Министерски съвет премиерът Кирил Петков. 

"Бяхме поканени във вчерашния ден от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Това е огромен пробив, излизаме по всички международни бази данни за страни с нисък риск, така финансирането на държавата и компаниите ни ще се случва по различен начин", каза още Петков.

"България направи стъпка към собствения си отбранителен потенциал в насока подготовка на това, което се нарича батальонна военна група от българско командване, български войски", допълни и министърът на отбраната Стефан Янев. Това ще бъде нашата позиция в рамките на обсъжданите мерки от НАТО. Той уточни, че правителството търси развитие на българската армия.

"България отстоява възможността да се намери дипломатическо решение на проблема, който е възникнал между Русия и Украйна. Надяваме се конфликтът да бъде решен по дипломатически начин. Дипломатическото говорене е много важно да бъде подкрепено от самочувствие, че разполагаме с необходимите отбранителни способности и това ще докаже, че ние сме коректен и предвидим съюзник на НАТО", коментира министърът на външните работи Теодора Генчовска.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!