Начало Новини Предавания На живо

21-И ЯНУАРИ Е ДЕН НА РОДИЛНАТА ПОМОЩ

ПРАЗНИКЪТ СЕ ЧЕСТВА В МНОГО АГ-ОТДЕЛЕНИЯ В СТРАНАТА

09:40 ч. 21.01.2016 г.Общество 21

21 януари се чества у нас като Ден на родилната помощ, известен още като Бабинден. Празникът ще бъде отбелязан официално в много болници и Акушеро-гинекологични отделения в страната.

Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на "бабите" - жените, които помагали при раждане на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували" на родилките. Този празник е езически и идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан. Днес Бабинден губи доста от обредните си обичаи, но пък се празнува от по-възрастните и е свързан с много смях и веселие.
В някои райони обичаят е майките да водят на Бабинден децата си при бабата, докато навършат три годинки, за да ги благослови. „Бабата" има и друга важна обредна роля за майката и детето. Още след като завърши раждането тя напълва стомна с вода, потапя в нея китка босилек и я отнася в черквата.
Свещеникът освещава водата и благославя бабата. После тя връща „молитвената вода" при родилката, която си мие лицето и сипва по малко в коритото на детето при всяко къпане чак до 40-ия му ден - периодът за пречистване след раждането.
На обяд булките и невестите се събират на празнично угощение в дома на бабата-акушерка.