София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

Анджей Дуда остава президент на Полша

Настоящият лидер печели балотажа с малка преднина
пропускане

Анджей Дуда остава президент на Полша

Настоящият лидер печели балотажа с малка преднина

9 чПолитика 221 Боян Марков


Настоящият призедент на Полша Анджей Дуда спечели балотажа на президентските избори с малка преднина пред своя конкурент Рафал Тшасковски - кмет на Варшава и част от центристката опозиционна партия. Това стана ясно от екзитпол проучванията, разпространени от полската национална телевизия след приключването на изборния ден. 

Анджей Дуда е събрал 50.4% от гласовете на избирателите, докато 49.6% са гласували за Тшасковски. 

Избирателната активност е била 68.9% според предварително данни. 

Анджей Дуда обяви, че е доволен от победата си във втория тур, но уточни, че резултатите са предварителни. Той подчерта, че спечелването на изборите с почти 70 процента избирателна активност е безпрецедентно събитие и заради това благодари на всички свои сънародници за активното им участие.

Първият тур на президентските избори в Полша се проведе на 28 юни. На него нито един от 11-те кандидати не успя да спечели повече от 50% от гласовете. Затова трябваше да се провете втори тур между двамата кандидати с най-високи резултати от вота - Дуда и Тшасковски. 

Кметът на Варшава от своя страна е на мнение, че крайният резултат ще бъде в негова полза и настоя бюлетините да се броят внимателно една по една. 

Очаква се окончателните резултати вота на полския народ да станат известни по-късно през деня.