София 18 °C София 18°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - ясно небе Пловдив 21 °C Пловдив 21°C - предимно ясно Варна 23 °C Варна 23°C - ясно небе Бургас 22 °C Бургас 22°C - слаб дъжд

Бизнесът у нас търси повече работна сила

Броят на обявите за работа нараства във всички сектори на икономиката

14 сИкономика 230 Калоян Ненчев

"Бизнесът търси повече работна сила през септември. Броят на обявите за работа нараства във всички сектори на икономиката", това е споменато в анализа на най-голямата платформа за трудова заетост у нас. 

Броят на обявите за работа през септември е нараснал с 4% в сравнение с август. Общо предложенията са 49 хил. Спрямо същия период на миналата година увеличението е с 3%. С най-голям ръст са предложенията в секторите "търговия и продажби", "административни и обслужващи дейности" и IT технологиите. Подобна е тенденцията и в строителството, транспорта и производството.

Обявите за работа в информационните технологии са спаднали на годишна база с близо 20%. Според експертите причината е в нормализирането на търсенето на кадри след активното наемане през пандемичните 2020 и 2021 г.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!