София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Борисов: Работи се за увеличение на заплатите

Крайната цел е по-добро възнаграждение за работещите

Борисов: Работи се за увеличение на заплатите

Крайната цел е по-добро възнаграждение за работещите

2 годиниПолитика 2 Боряна Райчева


"Крайната цел е по-добро възнаграждение, повече пари да остават при работещите. Трябва да се работи за увеличаване на доходите на хората и правителството работи и със синдикатите, и с работодателите в тази насока”. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на срещата му с президентите на Регионалния синдикален съвет "Солидарност" и двата национално представителни синдиката КНСБ и КТ "Подкрепа" - Любослав Орбович, Пламен Димитров и Димитър Манолов.

Крайната цел е по-добро възнаграждение, повече пари да остават при работещите, каза Борисов. На срещата, която беше фокусирана върху социалния аспект при интеграцията на страните от Западните Балкани, присъства и министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, който подчерта важността на сътрудничеството между страните от региона.

Акцент беше поставен и върху усилията и ангажираността на България за европейската интеграция на региона, а като ключови фактори за това бяха посочени проектите за инфраструктурна, транспортна и дигитална свързаност.

„Обсъдихме теми за интеграцията на държавите от Западните Балкани чрез развитието на транспортната инфраструктура, дигиталната и човешка свързаност, която би се изразила в засилващо се сътрудничество между синдикалните организации в региона и между държавните институции”, заяви Бисер Петков.

„Реформите в социалната област искаме да станат възможни и поносими за гражданите в държавите преди присъединяването към ЕС и след това. Искаме утре държавните глави да чуят гласа ни за уменията и квалификацията, която е нужно да се развие в Западните Балкани, така че дигиталната свързаност в региона и възможността за инвестиции в нови производства да бъдат гарантирани в по-голям степен. Приветстваме очакваното развитие в декларацията, която ще приемат държавните глави за регулярност на срещите на върха на 2 години веднъж и настояваме преди всяка такава среща да има среща на социалните партньори от региона”, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Във връзка с пакета за мобилност, Димитров коментира, че има яснота за синдикалната позиция по въпроса.
„Подкрепяме нашите превозвачи по три въпроса. В пакета за мобилност не могат да се поставят условия, които да дискриминират части от бизнеса или едната или другата страна. Подкрепяме отпадането на необходимостта от завръщането у дома. Трябва да се променят условията, при които работят нашите работници навън”, посочи той.