София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

България ще даде €12 млн. за суперкомпютъра

Мария Габриел и Роберто Виола се срещнаха с премиера Бойко Борисов

България ще даде €12 млн. за суперкомпютъра

Мария Габриел и Роберто Виола се срещнаха с премиера Бойко Борисов

11 месецаТехнологии 10 Боряна Райчева


България ще даде 12 млн. евро за суперкомпютъра, който трябва да е готов до края на 2020 г. Това каза европейският комисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел след среща при премиера Бойко Борисов с ръководителя на Главна дирекция „Свързаност“ към Европейската комисия (ЕК) Роберто Виола. 

„Общата инвестиция за суперкомпютъра е 1 млрд. евро. от тях 486 млн. евро са от Еврокомисията, а останалите са от държавите-членки и частните партньори“, обясни Мария Габриел.

По отношение на проекта за България тя уточни, че е на стойност 18 млн. евро, като 12 млн. евро от тях са от България, а 6 млн. евро – съфинансиране от ЕК.

„До края на 2020 г. средствата трябва да бъдат вече оперативни и действащи. Нещо повече, в следващия програмен период на ЕК с новата програма „Цифрова Европа“ специално за суперкомпютрите има отделени 2,7 млрд. евро“.

Тези средства щели да бъдат включени в по-нататъшното развитие.

„Защото веднъж създадена и работеща, машината вече става европейска и европейските средства ще бъдат част от тези, които ще се използват за България“, обясни Габриел.