София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Българка в Испания: С този сертификат Пламен Георгиев става за шофьор

"Този документ е срамен и безумен"

15:56 ч. 29.08.2019 г.Политика 27

Нивото на възмущение е минало всякакви граници. Този документ може да му послужи някъде в България, ако кандидатства за шофьор на автобус, който ще разхожда туристи. Само за нещо такова може да му послужи, но ако покаже тази диплома в Испания, ще навреди на себе си. Това е нещо трагично.

Това написа българка до "frognews", живееща в Испания по повод новината от вчера, че бившият шеф на КПКОНПИ и настоящ прокурор в специализираната прокуратура, който след 4-месечен отпуск, реши отново да си почине, Пламен Георгиев притежава сертификат за владеене на испански на ниво В1.

Какво вече стана известно, репортер на телевизия Евроком се свърза с преподавателка по испански, която откри значителен брой "елементарни" грешки, нетипични за човек, владеещ дори ниво А2.

Ето и целия текст на българката:

Показаха дипломата по телевизията на господина, който ще идва като консул в Испания. Моля ви, някой трябва да провери тази диплома, защото тази академия, от която е дипломата, е тотално неграмотна. Има фрапиращи правописни грешки в текста. Аз съм обикновена българка, няма значение дори как се казвам, децата ми учат в университети тук, аз не съм завършила академично филология, ако искате приемете, че говоря уличен испански, тук съм от 15 години. Подредбата на думите в изреченията е абсурдна. По-добре да не показва този документ в Испания. Срамно е. Безумно е.

 

Имахте вчера публикация на филолог – потвърждават го и хора без филология. Тук има университети, в които учат много българи. Синът ми завършва математика тук, има връстници, които завършват международни отношения, това са млади способни и изключително грамотни деца. Защо не се дава шанс на млади българи, които са грамотни. Чета анализите на българин завършил в Гренада специалност „Политически науки“, това е един от най-сериозните университети. Защо такива хора не стават консули, защо не им дават възможност. Не става въпрос само за владеене на езици, а за грамотност от всякъде. Срамно е. Срамно.

Аз съм бясна. Работим, безумно много работим, плащаме данъци, плащаме на университетите тук и като погледнем какви хора назначават. Това е много грозно. Няма ли начин да бъде скрит този документ. Не бива да се показва тук този сертификат на Пламен Георгиев.

Потресаващо е, че през 2016 г. господина знае, че през 2019 г. ще го изпратят консул и започва да изкарва ниво за испански. Смешно е.

Ако аз съм само една българка в Испания, която може да обявят дори, че е „от не много грамотните“, как биха нарекли този господин. Има една песен на Тодор Колев „Песен за простака“ – простака се обгражда с простаци, те му пляскат и дават му път…

Само с това мога да опиша господина.