София 19 °C София 19°C - предимно облачно Велико Търново 22 °C Велико Търново 22°C - облачно Пловдив 21 °C Пловдив 21°C - разкъсана облачност Варна 18 °C Варна 18°C - предимно облачно Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно облачно

Днес настъпва астрономическата есен

Посрещаме новия сезон в 22:21 часа
39 сОбщество 228

На 22 септември Слънцето ще пресече небесния екватор и ще отбележи началото на нов сезон и есенното равноденствиеза Северното полукълбо. Тази година у нас това ще се случи в 22:21 часа.

През това време Слънцето ще бъде точно над екватора на Земята и ще се появи отгоре по обяд, гледано от екватора. Това се случва приблизително по едно и също време всяка година, когато Слънцето грее директно над екватора и разпределя същото количество светлина от двете страни на планетата.

За този кратък момент през есенното равноденствие нощта и денят са почти напълно равни, преди денят да стане по-кратък от нощта. Това е времето, когато Северното и Южното полукълбо по същество разменят положението си под Слънцето.

За тези в Северното полукълбо той отбелязва началото на астрономическата есен като дневните часове продължават да се съкращават до зимното слънцестоене през декември. За тези на юг от екватора е началото на пролетта. Пълнолунието тази седмица - най-близкото до есенното равноденствие, а тази година последното пълнолуние през лятото - настъпва във вторник и е известно като жетварна луна.

Астрономическата есен през 2021 година свършва на 21 декември в 17:59 часа българско време, когато е зимното слънцестоене и денят е най-кратък в годината.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!