София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Джо Байдън и Доналд Тръмп печелят първичния вот в Мичиган

Първите резултати показаха, че двамата имат солидна обща преднина

1 месецПолитика 3 Антония Лазарова

Президентът на САЩ Джо Байдън лесно спечели първичните избори за президент на Демократическата партия в Мичиган на 27 февруари, но протестният вот на демократите, разгневени от подкрепата му за войната на Израел срещу Хамас в Газа, надмина очакванията на организаторите.

Доналд Тръмп спечели с голяма преднина първичните избори за президент на Републиканската партия в щата, засилвайки хватката си върху партийната номинация за Белия дом, тъй като Ники Хейли, последната му останала съперничка, остана на далечно второ място.

Въпреки, че се очакваше Байдън и бившият президент на Републиканската партия Тръмп лесно да спечелят отделните партийни първични избори, броят на гласовете и за двамата се следеше внимателно за признаци на разколебаване на подкрепата.

В Мичиган, където живее голям брой арабски американци, избирателите на демократите бяха призовани да отбележат в бюлетините си за първичните избори във вторник като "неангажирани" в знак на протест срещу политиката на Байдън по отношение на ивицата Газа.

Според Edison Research първите резултати показват, че броят на "неангажираните" избиратели е достигнал 40 000, след като са били преброени 31 % от бюлетините на демократите. Тази цифра далеч надхвърля целта от 10 000 неангажирани гласоподаватели, на която се надяваха организаторите на протеста.

Мнозина от арабско-американската общност в Мичиган, които подкрепиха Байдън през 2020 г., са гневни, както и някои прогресивни демократи, заради подкрепата на Байдън за израелската офанзива в управляваната от Хамас Ивица Газа, където са убити десетки хиляди цивилни палестинци.

"Нашето движение излезе победител тази вечер и значително надхвърли очакванията ни. Десетки хиляди демократи от Мичиган, много от които гласуваха за Байдън през 2020 г., не се ангажираха с преизбирането му заради войната в Газа", се казва в изявлението на кампанията "Слушай Мичиган", която призоваваше хората да гласуват неангажирано.

Организаторите на кампанията обещаха да отнесат това, което нарекоха своя антивоенен дневен ред, до Националната конвенция на Демократическата партия в Чикаго през август.

Социологът от Мичиган Бърни Порн заяви, че предстои да се види колко голям проблем ще бъде Близкият изток за Байдън през ноември, когато ситуацията може да изглежда различно.

В изявление късно във вторник Байдън заяви: "Искам да благодаря на всеки жител на Мичиган, който изрази мнението си днес. Упражняването на правото на глас и участието в нашата демокрация е това, което прави Америка велика", каза той.

В изявлението не се споменаваше нито Газа, нито "неангажирания" вот.

"Доналд Тръмп заплашва да ни завлече още по-назад в миналото, тъй като преследва отмъщение и възмездие", каза Байдън.

Първите резултати показаха, че Байдън и Тръмп имат солидна обща преднина. При преброени 31% от очакваните гласове на демократите, Байдън имаше 80% подкрепа, а "необвързаните" имаха 14%. При преброени 32% от гласовете на републиканците, Тръмп има 67% подкрепа срещу 28% за Хейли, съобщиха от Edison Research.