София 7 °C София 7°C - разкъсана облачност Велико Търново 7 °C Велико Търново 7°C - предимно ясно Пловдив 9 °C Пловдив 9°C - предимно облачно Варна 9 °C Варна 9°C - предимно облачно Бургас 10 °C Бургас 10°C - предимно ясно

Ген. Мутафчийски: Няма да чуете нито един лекар да подкрепя разхлабването на мерките

Председателят на НОЩ заяви, че най-много ваксини сме поръчали от “АстраЗенека“
6 сЗдраве 418 Ивана Иванова

Нито един медик няма да чуете за разхлабване на мерките. Колкото повече критични места се пускат, толкова повече възможността за разпространение е по-голяма. Това коментира ген. Венцислав Мутафчийски в ефира на БТВ.

„Има още доста неизвестни и няма категоричен отговор дали аз мога да пренасям или не вируса. Но би трябвало, попадайки вирусът в носоглътката, организмът ми веднага да се задейства“, коментира той.

Мутафчийски настоя, че целта на всички ваксини е, дори и да се заразиш, да прекараш по-леко заболяването.

Относно ваксините председателят на НОЩ заяви още, че най-много сме поръчали от “АстраЗенека“. Той каза, че тази ваксина се използва масово във Великобритания и оттам се черпи информация за характеристиките.

"Първото тримесечие е доста плахо, закъсняват доставките. Но за второто и третото ще има регулярни доставки. Става дума за по 200 хиляди от Модерна всяко тримесечие. Пфайзер трбва да ни достави до края на годината над 4,5 милиона ваксини. Ще разполагаме с повече от 12 милиона ваксини", обясни началникът на ВМА.

От думите на Мутафчийски стана ясно, че няма информация за резултатите на руската ваксина. Той посочи, че при нея се е заложило на „много хитър номер“, използвайки 2 човешки аденовируса.

Ген. Мутафчийски каза, че според производителите ваксините са ефективни срещу вариантите на коронавируса.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!