София 10 °C
Велико Търново 8 °C
Пловдив 12 °C
Варна 9 °C
Бургас 13 °C
Начало Новини Предавания На живо

Говорителят на ЦИК с последна информация за машинното гласуване

ЦИК реши да обяви обществена поръчка за доставка на 9600 електронни устройства
6 сЕвроком 631

Все още не е ясно къде ще се съхраняват машините, защото те изискват специални условия и охрана. Няма яснота и за сградата, в която ще бъде настанена ЦИК, обясни пред БНР говорителят на Централната избирателна комисия Таня Цанева.

"Поръчката ще бъде обявена в много скоро време, ще бъде публикуване на сайта на Централната избирателна комисия и бъдещите участниците ще могат да работят по документацията и по изпълнението", каза тя и подчерта, че в документацията са заложени условия и възможности за участници и български, и от чужбина. 

Цанева подчерта, че поръчката е за покупка на машини с инсталиран системен и приложен софтуер, но и с изходния код:

"Това значи, че ние не купуваме само едни кутии. Този код ще ни даде възможност при следващи избори сами да модифицираме машините към използване за друг тип избори. Затова сме базирали тази цена, включена е и логистиката и други съпътстващи дейност - доставка, обслужване, транспортиране, обучение и други".

В петък ЦИК реши да обяви обществена поръчка за доставка на 9600 електронни устройства след проведено нощно заседание. С тях трябва да се гласува на предстоящите парламентарни избори.

Според последните поправки в Изборния кодекс във всички секции с над 300 избиратели трябва да има възможност както за гласуване с хартиени бюлетини, така и с машини.