София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

Инаугурацията на Зеленский е насрочена за 20 май

Върховната рада се страхува новият президет да не я разпусне
пропускане

Инаугурацията на Зеленский е насрочена за 20 май

Върховната рада се страхува новият президет да не я разпусне

1 годинаПолитика 9 Боряна Райчева


Церемонията по встъпване в длъжност на новоизбрания президент на Украйна Володимир Зеленский е насрочена за 20 май 2019 г.

По-рано Зеленский призова украинския парламент инаугурацията да е на 19 май. Върховната рада най-накрая се определи с датата, писа „РБК Украина“.

Решението е гласувано от 315 депутати. Предишните опити да се гласува датата се провалиха при 158 гласували за исканата от Зеленский дата. При необходимите 226 депутатски гласа.

Основната причина за скандала между щаба на Зеленский и контролирания от Блока на Петро Порошенко (БПП) рада беше в крайната дата за разпускане на парламента. Датата според Конституцията е не по-късно от 6 месеца преди парламентарните избори. Тя се пада на 27 май 2019 г.

„Страхувате се от разпускане на Радата и бавите насрочването на инаугурацията...“, обърна се преди дни Зеленский към депутатите.

Според него обаче искането да встъпи в длъжност максимално бързо не е неговото, а на украинците: „Не го искам аз, иска го народът, в чийто интерес сте дали клетва да действате“.

Наскоро Зеленский се яви във Върховната рада да преговаря с водещите фракции. На срещата той настоя да встъпуи в длъжност на 19 май.

Лидерите на най-големите партии не пожелаха да се явят на срещата, наложи се той да се вижда само с председателя на Върховната рада Андрий Парубий и депутати от БПП.

Тогава Володимир Зеленский каза пред журналисти, че изборите минаха и „е крайно време да се захванем за работа“.