София 10 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 13 °C
Варна 14 °C
Бургас 17 °C
Начало Новини Предавания На живо

Културното министерство ще привлича звезди в образованието

Във връзка с казуса „Дарина Такова“

Културното министерство ще привлича звезди в образованието

Във връзка с казуса „Дарина Такова“

9 месецаКултура 3 Боряна Райчева


След като ситуацията с Дарина Такова се превърна в тема номер едно в културното пространство в страната министърът на културата Боил Банов информира, че политиката оттук нататък ще се насочи към това популярни и утвърдени лица да бъдат привличани в образованието.

„Казусът „Дарина Такова“ трябва да ни насочи вниманието към това как да подхождаме с внимание и уважение към всеки, който иска да работи с ученици, иска да предаде опит, знания и умения и има качествата за това, но по една или друга причина не се вписва в административните изисквания“, коментира Боил Банов след срещата с директора на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ д-р Столина Добрева.

Двамата се срещнаха в Министерството на културата по покана на Банов по повод казуса, породен от недопускането до участие в конкурс за преподавател в НМУ на оперната певица Дарина Такова.

Според него изпълнител от световен ранг, който е имал проблем с гласа не може и не трябва да бъде заставен да пее и да няма друга възможност за доказателства на таланта и преподавателските качества на кандидата. „Добрият ръководител е длъжен да намери баланс, среда, условия за развитие на духа на тези деца и на училището, да намери най-доброто, до което те могат да се докоснат. Това е работата на ръководителя, както и моята работа“, каза министър Боил Банов пред журналисти след срещата.