София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Малко Търново на протест срещу изграждането на бежански лагер

Хората блокираха пътя към граничния пункт

Малко Търново на протест срещу изграждането на бежански лагер

Хората блокираха пътя към граничния пункт

1 годинаОбщество 4 Боряна Райчева


Хората от Малко Търново протестират срещу плановете на МВР да изгради бежански лагер в градчето. Те блокираха пътя към граничния пункт, защото не са съгласни да съжителстват с бежанци.

Около 20 души бяха блокирали движението на разклона за село Стоилово, но пътят вече е отворен. Движението е било блокирано за около 10 минути от 5 коли, но отново се преминава свободно.

Преди дни беше обявена поръчка за изграждане на кризисни центрове в Малко Търново, Елхово и Любимец.

Хората настояват за обществено допитване, а кметът на Елхово Петър Киров се посочи вчера, че e разбрал за процедурата от сайта на Агенцията за обществени поръчки.

„В Елхово вече има един разпределителен център, който стои празен и не сме съгласни да има втори”, каза още Киров.

В близкото село Бояново също са в протестна готовност, тъй като има вероятност кармите на бившия сапьорен батальон да бъдат превърнати в бежански център.

МВР няма да строи нови бежански лагери, обясни на пресконференция в петък заместник-вътрешният министър Красимир Ципов. Той поясни, че в три имота на МВР, близо до турската граница, ще бъдат обособени площадки, които да се използват само в извънредна ситуация при голяма бежанска вълна и само след решение на МС по извънреден план.

Обособяването на площадките се прави с европари и проектът приключвал следващия януари, като те са определени още преди две години.

До площадките няма свободен достъп, а с европарите ще се изгражда инфраструктура до тях. От МВР твърдят, че ако не бъдат изградени площадките за извънредни ситуации, Европейската комисия може да санкционира страната ни.

На протеста присъстваха и представители на партия „Възраждане“. Те обясниха, че демонстрацията не е политически мотивирана. „Просто никоя друга партия не иска да излезе и да подкрепи българите, да защитават българската територия”, заявиха те.