София 23 °C София 23°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - умерен дъжд Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно ясно Варна 24 °C Варна 24°C - разкъсана облачност Бургас 22 °C Бургас 22°C - предимно облачно

Нейкова: ЦИК първо ще трябва да определи колко машини ще трябва да се купят

Договорът между ЦИК и изпълнителя е сключен за 9600 машини
17 мПолитика 231 Надежда Максимова

Председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова заяви, че първото заседание на комисията ще се проведе веднага след обнародването на указа на президента Румен Радев за назначаване на състава на новия орган.

Една от първите задачи на ЦИК ще бъде да се определи още колко машини ще трябва да се купят за предсрочните парламентарни избори. Трябва да се изчисти и въпросът около плащането на старите машини, защото през последните дни стана ясно, че договорените над 40 млн. лв. все още не са преведени на "Сиела норма".

"Договорът между ЦИК и изпълнителя е сключен за 9600 машини. Предстои да установим къде ще се съхраняват тези машини, какво е тяхното състояние, дали е прехвърлена собствеността на държавата. Разбирам от медиите, че цената на машините не е платена на изпълнителя", каза Нейкова.

Тя обясни, че ще предложи разпределение на дейностите, така че да се оптимизира работата на ЦИК. Първите решения се очакват още тази седмица. "С колегите сме подготвени за предизвикателствата на изборното законодателство, което се променя като трайна практика непосредствено преди да бъда насрочени съответния вид избори. Може би, ще има трудности, но те трябва да бъдат решени по ефективен начин", каза Нейкова.

Трябва да се определи редът за гласуване зад граница и точния бюджет за вота.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!