София 19 °C София 19°C - предимно облачно Велико Търново 22 °C Велико Търново 22°C - облачно Пловдив 21 °C Пловдив 21°C - разкъсана облачност Варна 18 °C Варна 18°C - предимно облачно Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно облачно

НОВИ ПРАВИЛА ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ В ЯСЛИТЕ

Забраняват пазенето на място
7 годиниОбщество 86 Боряна Райчева

Родителите няма да имат право да пазят място на детето си в яслата, а в една група ще има до 10 малчугана със специални потребности или хронични заболявания. Това са само част от предвидените нови правила в детските градини в столицата.

Предвижда се да има законов срок, в които родителите да изпратят детето си на ясла или градина след като е прието. Малчуганите, приети в началото на учебната година, тоест през септември ще трябва да започнат занятия не по- късно от 90 дни. А за хлапетата от първа група този срок ще е 60 дни. Ако родителите не се съобразят с това, мястото на детето им в последващо класиране ще се смята за свободно. В допълнение малчуганът ще губи и правото си да кандидатства отново в същото заведение по началото на следващата учебна година. Новите мерки са насочени срещу практиката на родители, които реално нямат нужда от забавачка за детето си, да заемат свободните места. Предвидени са и промени за семействата с постоянен адрес в столицата. Те ще получават по 3 точки при кандидатстване, докато тези с настоящ адрес в София ще получат с точка по- малко.
Предложението е на столичани, които са се аргументирали с това, че плащат данъци и следователно имат повече привилегии. Освен това се предвижда в една група на забавачката да има до 10 хлапета със специални потребности или хронични заболявания. Според новите правила работещите родители на трудови или служебни договори трябва да предоставят освен служебната бележка от работодателя и копия от трудовата книжка.
Промяна в наредбата за условията за провеждане на търгове и конкурси пък гласи, че майките и татковците ще могат да дават оценка за храната на малчуганите си. Затова при избора на фирма в комисията ще има двама представители на училищното настоятелство или на родителите. В края на всеки учебен срок те ще оценяват качеството на храната. Менюто трябва съдържа месно ястие три пъти седмично и веднъж - рибно, десертът трябва да е плодов три дни в седмицата. Пържени картофи, зърнени изделия, ядки и тестени изделия, захарни и шоколадови изделия с изключение на шоколад са пред забранените храни в забавачниците. В забранения списък са тортите и пастите със сметанов или маслен крем. При нарушение фирмата ще търпи наказание в размер на 3% от месечния наем за всеки ден от момента на установяването му.

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!