София 20 °C София 20°C - предимно облачно Велико Търново 17 °C Велико Търново 17°C - умерен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 14 °C Варна 14°C - слаб дъжд Бургас 17 °C Бургас 17°C - умерен дъжд

ОДИТ: "Автомагистрали" е харчело обществени средства неефективно, директорът е в отпуск

Сметната палата изпрати доклад до Народното събрание
45 сПолитика 409

Дружеството „Автомагистрали“ не разходва ефективно, конкурентно и прозрачно публичните средства за изпълнението на възложените му значителни по обем и сложност дейности. Това отчете докладът на Сметната палата. Припомняме, че директорът на "Автомагистрали" излезе вчера в отпуск. 

Едно от условията за подобно възлагане е дружеството, което получава договорите, доказано да разполага с необходимите ресурси и капацитет за изпълнение на възложените дейности, което в случая с "Автомагистрали" не е било факт. Така договорите са били възложени на подизпълнители, при липса на публичност, без ясни критерии и проверка за свързаност между ръководството и служителите и лицата, на които се възлагат дейности. Общият извод е, че поради това не е осигурена достатъчна конкуренция при извършване на подбора и се поражда риск от концентрация на възлагани дейности и публични средства в ограничен кръг трети лица.

Одитът беше възложен на Сметната палата в края на миналата година от 44-то Народно събрания и обхваща периода от началото на 2016 г. до края на 2020 г. За този период "Автомагистрали" ЕАД изпълнява 14 договора за обществени поръчки на обща стойност 3 768 836 хил. лв. без ДДС, 12 от които са сключени с Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), и 2 - с Агенцията за геодезия, картография и кадастър (АГКК).

Одитният доклад ще бъде изпратен на Народното събрание, на Министерството на регионалното развитие, както и на Софийска градска прокуратура по нейно искане, за сведение и да послужи по прокурорска преписка.

Вчера от регионалното министерство съобщиха, че "Автомагистрали" са платили авансово над 180 млн. лева на външни фирми, а шест месеца преди крайният срок, почти нищо от възложените дейности не е свършено.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!