София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Отбелязваме Успение на Св. Иван Рилски

Иван Рилски Чудотворец е смятан за покровител на българския народ

10:06 ч. 18.08.2019 г.Общество 6

Българската православна църква отбелязва Успение на Свети Иван Рилски. Светецът е покровител на миньорите. Днес те имат професионален празник.
Иван Рилски Чудотворец е смятан за покровител на българския народ. Той е патрон и основател на най-големия манастир у нас - Рилския манастир, където по традиция днес се отслужва литургия в негова памет.
Като младеж той мечтаел само да служи на Бога и постъпил в манастир. След като приел монашеството, напуснал манастира и се скитал из България.
Иван Рилски е роден около 876 година в село Скрино в Осоговската планина. Преподобният Иван Рилски е живял по времето на управлението на княз Борис и цар Симеон. Тогава християнството се разпространява в пределите на България.
В края на живота си светецът се отдава на уединение и молитва.
След смъртта си през 946 година Свети Иван Рилски бил погребан в основаната от него Рилска обител, но скоро след това цар Петър (927-969) наредил мощите му да бъдат пренесени в град Средец (София).
Вероятно тогава този първи и най-велик български светец е бил и канонизиран. Византийският историк Йоан Скилица свидетелствува, че в Средец мощите му излекували византийския император Мануил I Комнин (1143-1180).