София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 9 °C Велико Търново 9°C - ясно небе Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 3 °C Варна 3°C - мъгла Бургас 3 °C Бургас 3°C - лека мъгла

По-облекчени противоепидемични мерки в страната

Влизат в сила от днес
5 сОбщество 355 Златина Петкова

Влизат в сила новите, по-облекчени противоепидемични мерки за борба с пандемията, като те важат от днес.

Част от учениците и студентите могат отново да се върнат в училищата и университетите, но само за практически занятия.

Присъствено се провеждат вече приравнителни изпити или такива за определяне на срочна оценка на ученици с над 25% отсъствия по даден предмет. Обучаващите се ще се връщат в класните стаи и в случай че учителят не може да им напише дадена текуща оценка чрез онлайн изпитване.

Държавните изпити и защитите на дипломни работи също ще се провеждат присъствено. Във висшите училища се разрешават и практически обучения и семестриални изпити, които не могат да се проведат в електронна среда. Всички тези дейности обаче трябва да се провеждат при стриктно спазване на мерките – с маска за лице и на дистанция поне метър и половина.

Промените засягат и сектора на здравеопазването. Възстановява се плановият прием и плановите операции в лечебните заведения и комплексните онкологични центрове. 

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!