София 10 °C София 10°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - разкъсана облачност Пловдив 12 °C Пловдив 12°C - разкъсана облачност Варна 12 °C Варна 12°C - предимно ясно Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

ПО СИГНАЛ: ЦИК обсъжда скандално изменение за гласуването в чужбина

Комисията подготвя промяна, която ще спомогне за изборните манипулации в Турция

На днешното заседание, което може да гледате ТУК, ще се гласува проект, който ще позволи на граждани, които вече са гласували на едно място, да могат да гласуват и на друго. 

По сигнал проекта го подготвя Йорданка Ганчева, която обикновено се занимава с чужбина (квота на ГЕРБ).

Ето текста:

5.3. Българските граждани с избирателни права, които не са включени в списъка за гласуване се дописват на ръка от СИК в списъка и се допускат до гласуване, след представяне на документ за самоличност и декларация по образец (Приложение № 22-НС). Декларацията може да бъде попълнена лично от избирателя пред изборното помещение.

Ако това е вярно би трябвало да се коригира преди гласуването при положение, че чл. 223 и чл.224 от Изборния кодекс забраняват предварителното раздаване или изнасянето на изборни книжа и материали извън изборното помещение.

Преди дни общинският съветник от Бургас Константин Бачийски алармира, че ЦИК подготвя промяна, която ще спомогне за изборните манипулации в Турция. "Всички сме се наслушали как се говори за манипулации по време на изборите в Турция.  През 2017 година аз и мои съмишленици отидохме да проверим процесите", коментира в студиото на "Делници".

"Преди да гласува всеки трябва да подпише декларация, че е гласувал само в определената секция. В момента в ЦИК се готви промяна, една сричка, която обаче подготвя решение, че въпросната декларация може да бъде подписана пред, а не в изборната секция", счита Бачийски.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!