София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

POLITICO: Тръмп срещу семейство и приятели, които го карат да отстъпи в битката за САЩ

Други, като вицепрезидента Майк Пенс, просто са помръкнали
1 денЕвроком 7326

Президентът Доналд Тръмп прекарва часовете, откакто Джо Байдън беше обявен за негов наследник във все по-самотна среда: съпротивлява се на призивите на членовете на семейството да отстъпи, отблъсквайки критиките от всяко кътче на Вашингтон.

За втори път този уикенд президентът напусна Белия дом сутринта за излет в голф клуба си във Вирджиния - „безопасно пространство“, както го описа един служител от администрацията, за да прецени следващите си стъпки. През последните дни победеният действащ президент се сблъска с порой противоречиви съвети как да прекара оставащите месеци от президентството си. Някои от най-близкия му кръг го насърчават да се бори с резултатите от изборите до горчивия край, докато други настояват той просто да отстъпи, за да защити своето достойнство.

В собственото семейство на Тръмп изглежда има разделения. Съпругата на Тръмп Мелания и зет му Джаред Кушнер настояват президента да помисли сериозно за изходна стратегия, според двама души, информирани за техните разговори. Но синовете на Тръмп Доналд-младши и Ерик продължиха да пишат в Туитър.

В кампанията на Тръмп много помощници се справят с реалността на загубата. Но в централата на предизборната кампания в неделя служителите бяха посрещнати със стени, покрити с разпечатки на туитове на Тръмп, и първа страница с вестници, насърчаващи ги да се борят.

Други, като вицепрезидента Майк Пенс, просто са помръкнали, повдигайки вежди срещу  съюзниците на Тръмп.

Това е същата пречупена вселена на Тръмп, която съществува вече повече от четири години. Това е начинът, по който бяха взети многобройни решения по време на президентството на Тръмп: конкуриращите се центрове на властта прокарват собствения си дневен ред публично и частно и в крайна сметка Тръмп се придържа към предпочитания си подход.