София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Политолог: Мая Манолова не е мъж, не е и генерал

Левицата очаква да постигне същия успех, какъвто постигна с Румен Радев

08:35 ч. 16.09.2019 г.Политика 14

Г-жа Манолова се чудеше какво да прави преди да обяви кандидатурата си за кмет. И в момента въпросът не е как ще си взаимодейства с общинските съветници от БСП. Въпросът е как след това тя ще формира мнозинство в Общинския съвет. Това заяви политическият анализатор Страхил Делийски по повод кандидатурата на Мая Манолова за кмет на София и подкрепата, която тя получи от страна на БСП. По думите му не е ясно доколко подкрепата от страна на БСП ще донесе успех за Манолова. Левицата очаква да постигне същия успех, какъвто постигна с Румен Радев. Сега обаче е различно, категоричен е политологът. Мая Манолова не е мъж, генерал, тя не е нова за политиката, тя е острие на БСП, защитник на Орешарски. Много трудно се излиза от това амплоа. В днешно време властта се съобразява изключително много с хората. И не е вярно, че общината се е откъснала от хората, допълни още той. 

Отдавна се говореше, че Мая Манолова ще е кандидатът, около когото софийската организация на БСП ще се обедини. Така че това не е изненада, коментира от своя страна политологът доц. Стойчо Стойчев. Според него оттук нататък важното е какви механизми на поведение ще изобретят бившият омбудсман и левицата. Именно и от това до каква степен гражданите ще получат отговор на този въпрос зависят и резултатите от изборите.

БСП са политическата партия, която може да помогне на Манолова да стигне втори кръг, никой друг. За пръв път от доста време сякаш надпреварата за София не е предопределена. Ние знаехме - каквото и да стане - на първи кръг Фандъкова печели 70% и всичко е решено. Сега не е така.