София 10 °C София 10°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - разкъсана облачност Пловдив 12 °C Пловдив 12°C - разкъсана облачност Варна 12 °C Варна 12°C - предимно ясно Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Полски евродепутат: Меркел забрави за обещанието да пътува до Москва през Варшава

Критика към канцлера на Германия
2 мПолитика 205 Мирослав Митков

Канцлетът на ФРГ Ангела Меркел обеща да не решава нищо зад гърба на Полша в отношенията с Русия, но направи точно обратното. Това се доказва с реализацията на политически руско-германски проект, наречен „Северен поток 2", казва полският евродепутат Яцек Сариуш-Волски. В интервю за TVP Info той отбелязва, че САЩ едва ли ще спрат тръбопровода, но ще бъдат сериозно разочаровани, тъй като Германия няма да им плати нищо за това.

Според информация от „Газпром“, основният инвеститор на „Северен поток 2“, строителството на газопровода вече е завършено с 94%. Евродепутатът Яцек Сариуш-Волски смята, че на този етап проектът може да бъде спрян само с единодушното противопоставяне на ЕС. „Въпреки че преобладаващото мнозинство държави наистина биха искали да блокират руско-германския проект, позицията на Берлин ефективно предотвратява това“, каза политикът в интервю за TVP Info.

„Следователно при сегашната ситуация единственият шанс предполага твърдата позиция на администрацията на Вашингтон. В крайна сметка има натиск от американски сенатори, конгресмени и лидери на международната политическа сцена, като Полша, Украйна и балтийските страни. Американските санкции са решаващи тук. Тези санкции са готови, но те изискват подписа на президента“.

Сариуш-Волски е сигурен, че в ЕС, с изключение на твърдото „да“ от Германия, днес никой не е готов да защитава „Северен поток 2“, дори Франция, чиято позиция първоначално беше много двусмислена. Политикът отбелязва, че натискът от страна на Европа и САЩ е разклатил проекта, но въпреки това все още не го е спрял. Освен това всичко показва, че Джо Байдън ще промени решението си, т.е. няма да изпълни обещанията си по „Северен поток 2“, които е дал по време на предизборната си кампания.

„Администрацията на Джо Байдън възприема подход, при който налага санкции на полагащите газопровода, но не и на европейските компании, участващи в проекта. Тя поставя добрите отношения с Германия над интересите на целия ЕС. САЩ се надяват, че германците ще им се отплатят за това, включително чрез лоялно сътрудничество в посока Китай. Грешката на Вашингтон обаче е, че той свежда целия ЕС изключително до Берлин. Това е много голяма грешка. Той ще бъде разочарован, защото Германия няма да отговори положително на техните отстъпки и няма да се отплати на американците. Това няма да се случи, така че САЩ се обричат на провал“, обяснява евродепутатът.

Сариуш-Волски припомня, че през 2005 г. германският президент Хорст Кьолер заяви, че в отношенията с Русия в никакъв случай не може да се създаде впечатлението, че се води политика зад гърба на Варшава. На свой ред канцлерът Ангела Меркел, по време на посещението си във Варшава през същата година, увери, че самолетът на германското правителство, пътуващ към Русия, винаги ще прави междинно кацане във Варшава.

„Сега зад гърба на Полша има някои споразумения и след тях следват германско-руски действия. „Северен поток 2“ е особено ярък пример за това. Този газопровод е поразителен и показва, че всичко това не е вярно“, съжалява полският политик.

Той припомня, че в продължение на много години всички твърдяха, че „Северен поток 2“ е частен и търговски проект. „Днес никой не е в състояние да защити тази теза. Светът разбира, че това изобщо не е икономически проект, а изключително политически, геополитически, контролиран от най-високите държавни позиции, започвайки от бившия канцлер Герхард Шрьодер и завършвайки с настоящия канцлер Ангела Меркел“, обобщава Яцек Сариуш-Волски.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!