София 27 °C София 27°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 28 °C Пловдив 28°C - ясно небе Варна 30 °C Варна 30°C - ясно небе Бургас 29 °C Бургас 29°C - ясно небе

Проф. Генчо Начев: Британският щам причинява повече усложнения на белия дроб и сърцето

"Не зависи от нас ваксинирането", допълни той
4 месецаЕвроком 27

Ще излезем от тази затегната бримка на пандемията, когато броят на ваксинирани и преболедували с процентно състояние от населението надвиши 75%. Това каза директорът на УМБАЛ "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев пред БТВ.

„Децата стават вече по-рискова група. Такава е статистиката. Има деца вече от 6 години нагоре, които са заразени. УМБАЛСМ „Пирогов“ увеличиха леглата за деца вече, същото е в болница „Токуда“. Вземаме мерки, защото статистиката показва, че се увеличава броят на нуждаещите се“, заяви Начев.

„Не зависи от нас ваксинирането. Здравната система е подготвена, но трябва да има ваксини, а ние не ги произвеждаме – трябва да ни ги доставят“, посочи той.

„Имунната система, колкото и да е била силна при младите хора, в постоянната среща с вируса се изтощава и идва един момент, когато вирусът надделява. Не е толкова чудно, че се подмладява вирусът. По-тежко е боледуването в случаите с новия британски щам. По-тежко и с повече усложнения по отношение на белия дроб и сърцето. В началото на пандемията се смяташе, че сърцето се засяга индиректно заради усилена склонност към тромбообразуване. След това се разбра, че вирусът действа и директно върху мускулните клетки на сърцето и може да причини симптоми на сърдечна недостатъчност“, уточни Начев.

По думите му не е доказано, че ваксините могат да причинят смъртни случаи. Всичко това са отделни случаи. Дали има съвпадение между тромбообразуването и ваксината, никой още не може да каже. Трябва време“, допълни той.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!