София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Проф. Ива Христова: Над 250 са вече случаите на коклюш в страната и ще се увеличават

Тя отново призова към имунизация

18 дниЗдраве 10 Катерина Найденова

Над 250 са вече случаите на коклюш в страната. Двете бебета са на един месец. На тази възраст децата са беззащитни, имунната система не работи. Затова да се имунизират лицата в тяхното обкръжение. Най-вероятно някой е карал безсимптомно заболяването.

Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Боледуват основно деца-ученици, между 6 и 12 години, тоест между втората и третата имунизация с незавършен имунизационен цикъл. Боледуват и техните родители, дори бабите и дядовците. Различна е клинична картина при неимунизирани с тежък и силен кашличен пристъп, водещ до задух е типично за учениците. При бебетата няма такива пристъпи на кашлица, но има спиране на дишането, трудност при поемане на въздух и е съпроводено с нормална температура. При възрастните кашлицата е съпроводена с позиви за повръщане, обясни тя.

Риск от епидемия има. Тези случаи ще се увеличават. Почти половината от областите в страната са докладвали случаи на коклюш. Основно в София-град и София област, Стара Загора, Варна и Кюстендил. В следващите седмици ще имаме още повишение на случаите, показват данните.

Заболяването протича с невисока температура и началото започва нетипично, като остро респираторно заболяване – хрема, кашлица, отпадналост и лека температура. След това следва седмици наред кашличен период. Това е бактериално заболяване и се повлиява от лечение с антибиотик. Когато се разгърна клиничната картина, отделените токсини и ензими ще доведат до клашличните пристъпи, обясни проф. Христова.

Тя уточни, че инфекциозните заболявания следват една вълнообразна крива, има връзка с това какъв имунитет сме изработили.

"Ваксинираните са доста защитени, но не изцяло. Защитени са дотолкова доколкото може да не се разболеят, или носителството на патогените е по-кратко, но всичко зависи от индивидуалния имунитет. Обхватът на ваксинацията срещу коклюш в страната ни е доста добър – над 92%", каза още директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.