София 10 °C София 10°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - разкъсана облачност Пловдив 12 °C Пловдив 12°C - разкъсана облачност Варна 12 °C Варна 12°C - предимно ясно Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Проф. Костадин Ангелов: Засега не се предвижда единно затягане на мерките

Коментар на здравния министър
12 мЕвроком 674

Засега не се предвижда единно затягане на мерките в цялата страна. Това коментира здравния министър проф. Костадин Ангелов във Велико Търново.

Според министъра няма да бъде логично поредно „затваряне” на цялата страна, защото то няма да бъде справедливо за всички населени места и хора. Той посочи, че във Великотърновска област за последните четири дни заболеваемостта е 165 човека на 100 000 души, докато в Бургас този индекс надхвърля 300, а в Кюстендил 400 заболели на същия брой население. Затова според Ангелов е подходящи локалните мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19.  Той поясни, че спирането на плановия прием и на плановите операции в някои от болниците е предпазна мярка за разпространението на британския щам в лечебните заведения, защото той много трудно се хваща от бързите антигенни тестове.

Здравният министър обясни, че над 90% от пробите в Кюстендил и Бургас са от британския подвид на COVID-19 а за цялостната картина в страната се чакат резултатите от изследване в Германия. Проф. Ангелов допълни, че  страната ни е изпратила 600 проби за изследване в Германия, за да се прецени каква е честотата на разпространението на британския щам на коронавируса у нас.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!