София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 9 °C Велико Търново 9°C - ясно небе Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 3 °C Варна 3°C - мъгла Бургас 3 °C Бургас 3°C - лека мъгла

Проф. Николай Витанов: Очакваме последен пик на вируса през февруари или март

Според математика към НОЩ след това ваксините и топлото време щели да дадат резултат
3 мОбщество 1079 Златина Петкова

“Има една граница от 1500 случая на заразени с коронавирус на ден, която не бива да се прехвърля. Тогава трябва да започнат да се вземат мерки, за да не отидем на 2500-2700 случая” сметна пред bTV проф. Николай Витанов, математикът на Националния оперативен щаб.

По негови изчисления в края на февруари в България ще има трета вълна на коронавируса и ако кривата на заболеваемостта продължи така, както е досега, трябва да се затегнат отново мерките в страната.

"Последният напън е настанал, последният пик на коронавируса ще е февруари-март, после ваксините и атмосферните условия ще започнат да намаляват случаите", обясни професорът.

В по-близък аспект Николай Витанов каза, че в понеделник се очаква покачване на заболелите, но в сряда отново ще има лек спад.

“Сега зоните в червено са 11, включително и София, но според него, ситуацията в столицата не е толкова "тежка". Очаква се обаче още области да се оцветят в червено”, допълни математикът.

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!