София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Проф. Веселин Янчев: Независимостта е състояние и сила на духа

''Ние имаме невероятни възможности като нация и като държава''

36 сОбщество 452 Кристияна Стефанова

"Не бива да разглеждаме независимостта в опозиция на зависимост, защото няма държава, няма общество, няма личност, която да е абсолютно независима. Въпросът е как тези зависимости в модерния свят да бъдат използвани в полза и интерес на общото благо. Ние имаме невероятни възможности като нация и като държава точно в сегашния исторически момент да работим в интерес на българите, използвайки ресурса, потенциала, възможностите на тези организации, на които България е равноправен член". Това заяви ръководителят на катедра "История на България" в Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Веселин Янчев пред БНР. 
 
"Този ден е финалът на борбите на българския народ за национално освобождение, за създаване на самостоятелна държава и е отворил нови перспективи пред България. Ако това се осъзнае от българите и престане да бъде формален почивен ден, а истински празник на българската независимост, истинско уважение към борбите на българите за създаване на независима държава, мисля, че повече от това не може да се иска", добави още той. 
 
"България в момента е независима държава. Тя има право да взима суверенни решения, включително такива, които не срещат пълна подкрепа на част от обществото", подчерта  Янчев.