София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Проф. Вучева: Брекзит няма да се отрази на България

Великобритания напуска ЕС на 31 януари

4 годиниОбщество 5 Мирослав Митков

Брекзит няма да се отрази пряко на България. На пръв поглед не нямаме проблем с отделянето на Великобритания от ЕС. Това прогнозира финансистът и бивш финансов министър проф. Христина Вучева.
„Имаше опасение, че Брекзит ще се отрази на вноските на страните-членки в ЕС, но това няма да се случи“, убедена е тя.
Проф. Вучева коментира и темата за отмяната на валутния борд у нас. „Правителството на г-н Борисов е първото, направило необходимото, за да се приобщим към европейския валутен механизъм. Добре бе, че през 2018 година се направи план за действие, в който се описаха всички стъпки. Трябва да признаем, че се направи нещо много важно. Но премиерът, финансовият министър и управителят на БНБ намалиха ролята, с начина, по който промениха закона. Смущаващият маниер на това действие е, че не бе обяснено на хората какво се цели. Така цялата дандания щеше да се спести. Можеше да се мине без тази промяна. Задължително беше да има план за действие и ние го направихме“, подчерта финансовият експер.