София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

РЕАКЦИЯ: Адвокат Велимир Атанасов коментира скандалите и обвиненията срещу него

В позиция, изпратена до медиите

2 месецаКрими 4

След твърденията на гръцкия бизнесмен Йоаким Каламарис, че е бил изнудван от групата на Мартин Божанов и  адвокати сред които и Велимир Атанасов, последва реакция от страна на Атанасов, който изпраща позицията си до сайта Madiamall.info, в която коментира скандалите, в които неговото име беше замесено след убийството на Мартин Божанов - Нотариуса. Ето какво пише адв. Атанасов:

ПРАВО НА ОТГОВОР

от адвокат Велимир Атанасов

Лъжливите твърдения на Анастасиос Дикос и Йоаким Каламарис заливат медиите, като многократно се споменава моето име, при което съм длъжен да се възползвам от правото си на отговор, което държа да се публикува изцяло и без съкращения или корекции. Отделно от това, ще предявя съдебни претенции към тях за изнесените откровени лъжи.

На първо място, следва да посоча, че трите фирми, в които съм бил съдружник с Мартин Божанов осъществяваха търговска дейност през периода 2015 г. 2018 г., единствено свързана с една търговска банка. От 2018 г. досега те не са имали никаква дейност. От 2018 г. насам, единствените ми отношения с Божанов се свеждат до това, че съм му бил адвокат по трите му дела относно прекратяването на брака му с Адриана Симеонова и уреждане на имуществените отношения във връзка с прекратяването на брака им. Доколкото ми е известно и без да нарушавам адвокатската тайна, Мартин Божанов и Петьо Еврото са били на страната на Каламарис и Дикос и съм предупреждаван от тях /но не само от тях/, че ако продължавам да се занимавам с моите клиенти ще имам големи проблеми.

На второ място, трябва да посоча, че никога не съм имал каквито и да било срещи с Дикос и Каламарис, освен в съда. Не съм влизал в комуникация с тях по какъвто и да било начин, включително през трети лица; още по- малко пък съм споменавал името на госпожа Невена Зартова или имена на други магистрати. Отношения ми с Невена Зартова са само приятелски и колегиални, датират от години, още от времето, когато бях съдия в Софийски районен съд, а тя тогава редови прокурор, който заседаваше с мен. Никога не съм коментирал с нея дела, никога не съм я молил за каквото и да било във връзка с дела. Моля ревизиращият екип в Софийска районна прокуратура да извърши ревизия за това колко и какви сигнали съм подавал до Софийска районна прокуратура, както и по колко дела съм бил защитник през последните четири години и как са се развили производствата. Твърдя, че ако бъде извършена такава, всички ще можете да се убедите, че успеваемостта ми не е „110 процента", както твърди Каламарис, а в пъти по скромна. Сами ще си направите изводите за това, доколко „влияя в СРП". Отделно от това, Ви моля при нестихващите медийни изяви на посочените лица, да им бъде зададен въпроса, къде точно и кога са имали среща с мен, както и кога съм направил изявленията, че съм в някакви отношения с Невена Зартова?

По повод на казусите с Анастасиос Дикос и Йоаким Каламарис трябва да се каже, че от тях и/или свързаните с тях дружества, има заведени четири търговски дела с мое участие, както и две наказателни производства, едно от които е коментираното от двамата. Отново повтарям, че никога не съм коментирал с Невена Зартова въпросното производство, както и което и да е било друго. Не съм живял и на съпружески начала с нея, като господин Каламарис вероятно ме бърка с един от неговите адвокати, който е имал съпружески отношения с прокурора от СГП, който първоначално потвърждава привличанията, а впоследствие ги отменя. Интересен е и въпросът, дали този адвокат не е ангажиран именно в този промеждутък между потвърждаването и отмяната? Интересен въпрос е също и защо въпросните постановления не ми се предоставят въпреки изрична молба повече от месец и половина?

Не на последно място, за да добиете истинска представа за репутацията на господин Каламарис и неговия бизнес, Ви моля да извършите справка дали спрямо него са били налице сигнали и наказателни производства, като изводите бързо ще си направите след това. Подчертавам, че съм адвокат по казусите и съм чул за Каламарис едва през 2022 г. така че надали някой ще може да твърди, че тези около петдесет преписки са инициирани под мое давление.

Това са истинските факти по случая и Вие ще се уверите в това.

Адвокат Велимир Атанасов, САК.

Снимка: БГНЕС