София 5 °C София 5°C - облачно Велико Търново 3 °C Велико Търново 3°C - облачно Пловдив 7 °C Пловдив 7°C - облачно Варна 5 °C Варна 5°C - облачно Бургас 7 °C Бургас 7°C - предимно облачно

Росен Христов: Не сме спирали да търсим контакт с "Газпром", но засега няма развитие по въпроса

"Всичко, което стабилизира цените на горивата, го подкрепяме", заяви енергийният министър

37 сИкономика 266 Николай Парашкевов

България продължава да изпраща искания до "Газпром" по договора за доставки.

Това заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов пред български журналисти в Брюксел след извънредното заседание на Съвета на ЕС.

"Не сме спирали да търсим контакт, засега няма развитие по въпроса. Това не ни притеснява, осигуряваме си количествата газ с обявените търгове, но по този начин защитаваме позицията на добросъвестна страна по договора, което ни помага при приключването на договора и финалните разбирателства", поясни министърът.

"Всичко, което стабилизира цените на горивата, го подкрепяме, но си запазваме правото да реагираме, когато има повече конкретика", допълни той.

Министърът посочи това в отговор на въпрос дали нашата страна подкрепя предложението на Европейската комисия за налагане на таван на цените на петрола като част от новите санкции срещу Русия заради войната в Украйна.

По думите на министъра е много сложно да се прецени позиция по предложението на ЕК за таван на цените на петрола без задълбочени пазарни оценки. 

"Нашата позиция е, че, ако се налага такава мярка, тя трябва да бъде обща за всичкия газ. Налагане на рамки само за руския газ представлява санкция, а не икономическа мярка за стабилизиране на пазара", обобщи той.

По неговите думи въпросът ще бъде обсъден отново на среща в Прага на 11-12 октомври.

Не вярвам да има спиране на "Турски поток", правим всичко възможно, което зависи от нас, инфраструктурата да функционира. Не само ние, но цяла Европа има интерес снабдяването да продължи и да няма недостиг на газ, каза Христов.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!