София 25 °C
Велико Търново 28 °C
Пловдив 27 °C
Варна 22 °C
Бургас 23 °C
Начало Новини Предавания На живо

Руското посолство: България няма доказателства срещу нашите дипломати

В Русия ни обвиниха в провокации

Руското посолство: България няма доказателства срещу нашите дипломати

В Русия ни обвиниха в провокации

4 месецаПолитика 33 Мирослав Митков


Нямат доказателства срещу нашите служители, твърдят от руското посолство в София

Димпломатическата мисия на Русия изрази несъгласие с действията на властите в България, които разпространили информация в публичното пространство за двама дипломати шпиони, преди да бъде официално уведомена диполамитечската мисия.

Този стил не отговарял на традиционно конструктивния дух на отношенията между държавите ни. Това се казва в кратка информация, публикувана на фейсбук страницата на посолството на Руската федерация у нас.

Държавното обвинение  обяви, че са образувани две досъдебни производства за престъпление срещу Република България – за това, че две лица – чуждестранни граждани са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването ѝ на чужда държава или чужда организация – престъпление по чл. 104, ал. 1 от НК.

И двамата шпиони се оказаха служителите на Руското посолство.

От дипломатическата мисия потвърждават, че посланик Анатолий Макаров е бил поканен във Външно министерство, където са му „връчени ноти за обявяване на дипломат на Посолството за «персона нон грата» и за обявяване на служител на Търговското представителство за неприемлив в съответствие с чл.9, пар.1 на Виенската конвенция на дипломатическите отношения от 1961 г.

Никакви доказателства, потвърждаващи осъществяване на дейност, несъвместима със статута им, не бяха представени”, се казва в съобщението.