София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

САЩ възнамеряват да отложат въвеждането на мита за автомобили

Решението е свързано с изострянето на отношенията между Вашингтон и Пекин
пропускане

САЩ възнамеряват да отложат въвеждането на мита за автомобили

Решението е свързано с изострянето на отношенията между Вашингтон и Пекин

1 годинаИкономика 13 Боряна Райчева


Администрацията на американския президент Доналд Тръмп възнамерява да отложи въвеждането на мита върху внесени автомобили до 180 дни, съобщи CNBC.
До 18 май Белият дом ще реши дали да наложи мито от 25% върху вноса на автомобили и компоненти за автомобилната индустрия. По закон администрацията на САЩ може да отложи налагането на мита за срок до 180 дни, за да продължи преговорите по тази тема с търговските партньори.
CNBC отбелязва, че администрацията на Тръмп се готви да отложи налагането на мита върху моторните превозни средства на фона на ескалация на търговската конфронтация между САЩ и Китай. Въвеждането на вносни мита на автомобилите заплашва Съединените щати с нов кръг от търговски конфликти с икономическите партньори. Така че ЕС, който е основен доставчик на автомобили в САЩ, е подготвил отговор - те ще бъдат приложени, ако Вашингтон наложи мита.
През миналата година президентът Тръмп заяви, че Съединените щати могат да налагат мита в размер до 25% за автомобили, внесени от чужбина. Като обосновка за подобна стъпка, Съединените щати могат да използват аргумента, че техният внос е в ущърб на националната сигурност. На 18 февруари 2019 г. на Тръмп беше представен доклад на Министерството на търговията за последиците от вноса на автомобили за национална сигурност.