София 22 °C
Велико Търново 24 °C
Пловдив 24 °C
Варна 23 °C
Бургас 23 °C
Начало Новини Предавания На живо

СКАНДАЛ В ПАРЛАМЕНТА ЗАРАДИ АРМЕНСКИЯ ГЕНОЦИД

ГЕРБ И РБ ИЗМЕСТИХА ТОЧКАТА ЗА АРМЕНСКИЯ ГЕНОЦИД

СКАНДАЛ В ПАРЛАМЕНТА ЗАРАДИ АРМЕНСКИЯ ГЕНОЦИД

ГЕРБ И РБ ИЗМЕСТИХА ТОЧКАТА ЗА АРМЕНСКИЯ ГЕНОЦИД

5 годиниПолитика 9 Боряна Райчева


    Скандал избухна в сградата на Народното събрание заради арменския геноцид. Вчера депутатът от „Атака“ Десислав Чуколов представи проект за решение за признаване на арменския геноцид и народните представители одобриха разглеждането му в петък като първа точка от дневния ред. Днес обаче настъпи обрат след като по искане на управляващото мнозинство – ГЕРБ и Реформаторския блок, бяха приети други две точки като първа и втора за утрешното заседание. Така декларацията на „Атака“ остана като трета подред в дневния ред и най-вероятно ще отпадне, тъй като от 11.00 часа трябва да започне редовният парламентарен контрол. Това разбира се разбуни духовете и депутатът от „Атака“ проф. Станислав Станилов обвини мнозинството в позор и отмятане на думата.
    Депутатът от Реформаторския блок Румен Христов внесе предложение като първа точка да се разгледат промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Като втора точка влизат промените в Закона за пазарите на финансови инструменти. Законопроектът беше внесен от Министерски съвет, а денс депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова настоя да бъде включен в дневния ред, тъй като промените се бавят от много време. Той трябва да бъде гласуван на второ четене, а това означава, че разглеждането му може да продължи дълго.
    От парламентарната трибуна националистът Станилов припомни, че и друг път е имало подобни проблеми управляващите да се отмятат от думата и гласуването си. като нарече този акт страхотен позор.
    Десислав Чуколов пък заяви, че има информация, че вчера „в турското посолство са изпаднали в паника и са упражнили всички начини на влияние върху НС тази точка да отпадне“. Той изтъкна и че от 2006 година насам партия „Атака“ внася предложение България да признае арменския геноцид. Оттогава досега това е било отхвърляно 8 пъти. Депутатът побърза и да отправи обвинения към управляващото мнозинство като ги нарече „слуги на чужда държава“, а парламентът беше определен като „турско-български“.
    И докато у нас народните представители се карат дали да разгледат декларацията, с която България да признае арменския геноцид в Османската империя, то Русия не се поколеба да застане зад арменците, а Армения готви най-голямата канонизация в историята.