София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

"СЪМНЕНИЯ ЗА РАДИАЦИЯ": Защо Франция забрани продажбата на Iphone 12?

Ходът на Франция повиши перспективата за по-нататъшни забрани в Европа

9 месецаТехнологии 29

Apple (AAPL.O) защити своя модел iPhone 12 в сряда, след като френски надзорен орган нареди спиране на продажбите му, позовавайки се на нарушаване на ограниченията за излагане на радиация в Европейския съюз.

Ходът на Франция повиши перспективата за по-нататъшни забрани в Европа. Германският мрежов регулатор BNetzA заяви, че може да започне подобни процедури и е в тесен контакт с френските власти, докато потребителската група OCU в Испания призова властите там да спрат продажбите на iPhone 12.

Apple каза в изявление, че iPhone 12, пуснат на пазара през 2020 г., е сертифициран от множество международни органи като съвместим с глобалните стандарти за радиация, че е предоставила няколко лабораторни резултати на Apple и трети страни, доказващи съответствието на телефона на френската агенция, и че оспорваше неговите констатации.

През последните две десетилетия изследователите са провели голям брой проучвания, за да оценят рисковете за здравето, произтичащи от мобилните телефони. Според Световната здравна организация досега не са установени неблагоприятни последици за здравето, причинени от използването на мобилни телефони.