София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

"Стоте най-влиятелни": Юлия Навалная е включена в списъка на „Тайм“ за 2024г.

Списанието похвали не само нейната лична сила, но и колективната на борещите се за демокрация по света

20 дниОбщество 21 Иванина Игнатова

Юлия Навалная, съпруга на покойния опозиционер на Кремъл Алексей Навални, е включена сред 100-те най-влиятелни личности на списание Time за 2024 г. Това признание идва след трагичната смърт на съпруга ѝ в руска наказателна колония на 16 февруари, където той излежаваше присъда при тежки условия. Тогава вдовицата обеща да продължи дейността му.

Излизането на Навалная на световната сцена беше белязано от прочувствен момент на Мюнхенската конференция по сигурността, където тя се обърна към аудиторията само няколко часа след като научи за смъртта на съпруга си. 

„За доброто на хората по света, Юлия Навалная вече е поела своята собствена лидерска роля на световната сцена. Навалная обеща да продължи борбата на съпруга си за справедливост и върховенство на закона, давайки нова надежда на онези, които работят срещу корупцията и за свободна, демократична Русия“, пише Камала Харис, демократ и вицепрезидент на Съединените щати.

„Тя демонстрира изключителна самоотверженост и сила. От онзи ден в Мюнхен Навалная се превърна не само в символ на демократичните ценности, но и в смел борец за тях. Съединените щати са с нея и с всички, които се борят за свобода и демокрация“, добави Харис.

Като отличи Юлия Навална сред най-влиятелните хора на 2024 г., списание „Тайм“ похвали не само нейната лична сила, но и колективната устойчивост на борещите се за демокрация по света.

Снимка: БГНЕС