София 10 °C
Велико Търново 8 °C
Пловдив 12 °C
Варна 9 °C
Бургас 13 °C
Начало Новини Предавания На живо

СЗО препоръчва да не се използва ремдесивир за лечение на COVID-19

"Ефективността на това лекарство не е доказана"
1 мЕвроком 486

Експерименталното антивирусно лекарство ремдесивир не трябва да се използва за лечение на пациенти с COVID-19, които са в болница в тежко състояние.

"Ефективността на това лекарство не е доказана," - казаха международни експерти. Те обясниха, че тяхната "препоръка се основава на нова проверка на доказателствата". По-специално са взети предвид резултатите от четири международни проучвания, включващи седем хиляди пациенти. Световната здравна организация (СЗО) заяви в изявление, че „няма доказателства, че ремдезивир подобрява за оцеляването или намалява нуждата от вентилация“.

Интересното е, че още през пролетта учените поставиха под съмнение ефективността на това лекарство, създадено за лечение на хора с ебола. Пациентите, които са получавали ремдесивир в продължение на 10 дни, са се възстановили за 11 дни. В същото време някои от пациентите, лекувани с ремдизивир, са имали сериозни усложнения върху сърдечно-съдовата система.

Клинични проучвания са проведени в 47 клиники в САЩ, както и в болници в Европа и Азия. „Въз основа на наличните данни няма доказателства, че лекарството наистина подобрява показателите, важни за пациентите“, казват експертите.