София 1 °C София 1°C - лека мъгла Велико Търново -1 °C Велико Търново -1°C - мъгла Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - разкъсана облачност

Терзийски: Лошото строителството на АМ „Люлин” преди 15 години е причина за срутището

Вчера около 18:30 ч. беше възстановено движението в платното за Кулата на АМ „Струма”
3 мЕвроком 682

Пропуски при изграждането на АМ „Люлин” в периода 2006-2008 г., свързани както с технологията на преминаването през траншеите с разгърмяване на масива, което нарушава неговата устойчивост, така и при укрепването на откосите, са причина за срутищните процеси сега, съобщи в ефира на БНТ Георги Терзийски, председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“.

"Откосът, който укрепихме след срутването в събота вечерта, не е бил предвиден за укрепване и обмрежване при пускането в експлоатация на автомагистралата преди години, която днес е част от АМ „Струма“, допълни още той. АМ „Люлин” е построена при тези дадености на трасе и геология и това което трябва да правим сега е превантивно да почистваме джобовете на предпазните мрежи и чрез наблюдения да установяваме риска от срутване, каза Терзийски.

Председателят на АПИ припомни, че вчера около 18:30 ч. беше възстановено движението в платното за Кулата на АМ „Струма” след два дни на усилена работа на алпинистите в тежки атмосферни условия.

Преминаването по участъка е безопасно, скатът е обрушен и изцяло е обмрежен с нова мрежа. Принуждаваме се да усложняваме пътуването на хората, за да ремонтираме тази явно не добре изградена магистрала в онзи период, каза Терзийски и посочи, че за разлика от една къща, която ако е зле построена може да се събори и да се построи на друго място, то магистрата не може на друго място да се направи и затова се налага да се ремонтират пропуските. Терзийски обясни още, че за разлика от свлачищата срутищния процес се образува за много кратко време и това се дължи на резките температурните амплитуди и овлажняването на скатовете. Водата влиза в пукнатините замръзва, размразява се и това отключва срутищен процес, посочи той. Председателят на УС на АПИ съобщи, че в момента експертите на областните управления и поддържащите фирми извършват денонощни огледи на пътната мрежа заедно и с инспекторите на тол контрола. Там където се забележи риск от срутищен процес е разпоредено участъкът да бъде обезопасен, а при необходимост и да бъде ограничено движението по него, за да започне аварийно обрушване на ската.

По повод започващия днес ремонт на 16,5-километровия участък от АМ „Тракия” между отбивката за АМ „Марица” и п. в. „Чирпан-Изток”, част от т. нар. „нагъната магистрала“, изградена и пусната в експлоатация в периода 2006-2007 г., Георги Терзийски посочи, че гаранционния срок по нормативна уредба за ремонтни дейности е 3 г. и той е различен от този при изграждането на нови магистрални участъци, който е 7 г. Председателят на АПИ съобщи, че предстои ремонт на участъка при 234-ти км от АМ „Тракия” в област Бургас. В отсечката от дъждовете и интензивния трафик се отвориха дупки и те са запълнени със студена асфалтова смес. Възложено е изготвянето на проект за ремонт и на този участък от автомагистралата, съобщи Терзийски.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!