София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

ВТОРО ЧЕТЕНЕ НА НОВИЯ ДЪРЖАВЕН ДЪЛГ

Бюджетна комисия разглежда актуализацията на бюджета
пропускане

ВТОРО ЧЕТЕНЕ НА НОВИЯ ДЪРЖАВЕН ДЪЛГ

Бюджетна комисия разглежда актуализацията на бюджета

5 годиниПолитика 17 Боряна Райчева


Актуализацията на бюджета влезе на второ четене във временната парламентарна комисия. Предложението за промяна предвижда теглене на нов дълг в размер на 4,5 млрд. Лева, като с част от тези пари ще бъдат покрити насъбраните разходи, заложени в бюджета – в размер на 1,5 млрд. лева.
Останалите средства ще отидат за допълване на Фонда за гарантиране на влоговете, за да бъдат изплатени гарантираните от закона влогове в КТБ и за покриване на ликвидната подкрепа, която правителството отпусна за банковия сектор през лятото.  Предвижда се още и свръхдефицит в бюджета, който ще достигне 3,7% от прогнозния брутен вътрешен продукт за тази година. Засега подкрепа на актуализацията правителството има само от своите коалиционни партньори.
Временната комисия по бюджет и финанси прие актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК)
Предвидено е НЗОК да получи допълнителни 100 млн. лева, като половината от тази сума ще отиде за болнична помощ. За лекарства, домашно лечение и храни ще бъдат отпуснати 25 млн. лева, а за онкологични заболявания – 15 млн. лева. За медицински изделия от актуализацията ще бъдат отпуснати още 10 млн.лева. На първо четене в комисията беше изслушан финансовият министър Владислав Горанов, който посочи, че промяната е нужна, за да функционира държавата.
Веднага след приемането на актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), депутатите от бюджетната комисия започнаха разглеждане, дебати и гласуване по актуализацията на държавния бюджет за 2014 година.