София 14 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 14 °C
Варна 17 °C
Бургас 16 °C
Начало Новини Предавания На живо

Въвеждат виртуален “Еразъм” за ученици

Българският еврокомисар откри Националния научно-образователен фестивал
пропускане

Въвеждат виртуален “Еразъм” за ученици

Българският еврокомисар откри Националния научно-образователен фестивал

4 месецаПолитика 42 Златина Петкова


Какво е нужно на едно поколение, за да се намери? Инвестиция в иновации, стремеж към развитие и най-вече някой, който да запали искрата на интереса на децата към науката, която може да е забавна и интересна, категорични бяха участници днес във Националния научно-образователен фестивал „Намереното поколение“. 

Събитието събра на едно място преподаватели и ученици от цяла България, ръководителите на олимпийските ни отбори, учени от Българската академия на науките, университетски преподаватели, професионалисти и организации, които съвместно работят за превръщането на образованието от базирано на теория в практическо.

Форумът беше открит от българския еврокомисар, отговарящ за  иновациите, научните изследвания, образованието, културата и младежта Мария Габриел, която пое ангажимент за инвестиране в  програма „Еразъм+“, ориентирана към инициативи за насърчаване на иновативни и интердисциплинарни подходи на преподаване. 

Габриел говори и въвеждането от догодина на т.нар. виртуален “Еразъм”, при който цели т класове ученици от България ще могат да обменят познания такива, живеещи в други държави-членки на Европейския съюз. 

Парите за програмата за обмен на студенти и ученици по програмата “Еразъм” пък ще бъдат увеличени двойно, като от 15 милиарда, ще скочат на 30 милиарда евро, което според Габриел ще доведе до възможността от обмена да могат да се възползват вместо, както досега 4 милиона ученици и студенти, 8 милиона.