София 20 °C София 20°C - предимно облачно Велико Търново 17 °C Велико Търново 17°C - умерен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 14 °C Варна 14°C - слаб дъжд Бургас 17 °C Бургас 17°C - умерен дъжд

Здравният министър: Грешка във Ваксинационния план доведе до смъртта на хиляди хора

Според него е трябвало да бъдат таргетирани възрастните хора
7 мЗдраве 1391

Ваксинационният план беше сбъркан през декември, защото не беше даден приоритет на най-рисковата група – възрастните хора, като това доведе до смъртта на над 20 000 души. Това каза в интервю за БНР служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

„Поправихме тази грешка. Първата работа, която свършихме, беше да поправим тази грешка. Да дадем приоритет на ваксинацията на възрастните хора и да включим общопрактикуващите лекари във ваксинационния процес. Организацията на ваксинацията в момента е на много високо ниво, но това, че хората не желаят да се ваксинират, не зависи от нас. Не сме в ситуация на вълна на разпространение, но броят на ваксинациите е малък и броят на хората, които се ваксинират, особено възрастните хора, продължава да е незадоволителен“, отчете той.

Според Стойчо Кацаров не е имало и добра разяснителна кампания за ползите и вредите от ваксините и това допълнително усложнява процеса.

„Половината работа е свършена. Създадена е добра организация. Личните лекари са включени в процеса. Ваксините им се доставят. Не се бият на опашки и не пътуват 100 километра, за да вземат 1-2 флакона. Създадени са и мобилни групи, които ваксинират неподвижни хора по домовете. Другата част от процеса е да се проведе информационна кампания, за да може хората да направят в действителност информиран избор, а не избор по слухове. Това можем да направим ние. Останалото зависи от хората“, посочи той.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!